Yeşiltepe Mahallesi hizmet istiyor
- Oğuzhan Kaya
- 20 Mar 2019
- 3 dakikada okunur
Yeşiltepe Mahallesi halkı yıllardır sonuca varmayan kat artırımı ve mahalli sorunlar konusunda şikayetçi. Yeşiltepe Mahallesi Muhtarı Meryem Kuş Açıkgöz de Yeşiltepe’de devam eden imar, kanal, doğalgaz sıkıntılarından söz etti.

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesindeki Yeşiltepe Mahallesi halkı yaşadıkları yerin belediye hizmetinden memnuniyetsiz. Mahalle sakinleri belediyenin uzun süredir yeterli hizmeti alamadıklarını söylüyor, evlerinin değersizleşmesinden dert yanıyor.
“Filler tepişir, çimenler ezilir. Bizler iktidarın ve yönetenlerin çimenleri vazifesi görüyoruz.”
Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Meryem Kuş Açıkgöz de 50 yıldır Yeşiltepe’de yaşadığını söyledi. Yeşiltepe’yi yuvası olarak gördüğünü söyleyen Kuş Açıkgöz, mahallenin sıkıntılarını şöyle anlattı:
“Yeşiltepe’nin sıkıntıları saymakla bitmez demek istemezdim ama ne yazık ki öyle. Her mahallenin olduğu gibi Yeşiltepe’nin de sıkıntıları var. Çok ciddi bir kanal sıkıntımız var. Doğalgaz sıkıntımız var ama her şeyin ötesinde imar sıkıntımız var. Yeşiltepe bu süreci belki bu kadar sıkıntılı veya ciddi yaşamayacaktı ama Anadolu Üniversitesi bir dönem istimlak etme kararı aldı. Bunda da muvaffak oldu. İnsanların hakları verildi mi verilmedi mi bilemem ama ciddi bir istimlak oldu. Daha sonra mahkeme kararıyla istimlak durduruldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen daha kolay istimlak edebilmek için kat düşürümüne gitti. Caddeler dört kattan üç kata, sokaklar da üç kattan iki kata indirildi. Bu vatandaşın da şu an istediği sokakların üç kat, caddelerin dört kat olmasıydı. Bizim istediğimizi verebilirlerdi. Bir meclis kararıyla bu nasıl indirildiyse başka bir kararla eski haline çevrilebilirdi. Sokakların dar olması yüzünden imar verilmiyor, yolları genişletme projesi de sürekli erteleniyor. Bizim derdimiz iade-i itibar. Bizim kavgamız da kaygımız da budur. Bundan önce elimizden alınan hakkın meclis kararıyla geri iadesini istiyoruz. Bize kimse bir şey vaat etmedi. Biz onlardan sekiz ya da on katlı binalar istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz.”
Tarım alanı statüsünden çıkarılması gerekiyor
“Yeşiltepe’de 300 hanede doğalgaz olmadığını söyleyen Açıkgöz, “Mahallemizin şu anda çok ciddi bir doğalgaz sıkıntısı var, imarı o da etkiliyor. Büyükşehir şu an bunu kullanıyor. Hanelerin çoğunda doğalgaz yok. Burası birinci derecede tarım arazisi görünüyor. Burayı İnönü Ovası’na bağladılar ama arada 40 kilometre var. Öncelikle bu alanın ya tarım alanı statüsünden çıkartılması gerekiyor ya da kepçeleri getirecekler oradaki binaları yıkacaklar, küreyecekler ama o insanların hakkını verecekler. Ne kızı veriyorlar ne dünürü küstürüyorlar, böyle bir sıkıntı var. Büyükşehir de bunu çok iyi kullanıyor. Diyor ki burası hala tarım arazisi iken size bu hakkı vermem. 1999 yılındaki depremden sonra Anadolu Üniversitesi jeoloji uzmanlarının yaptığı testlerde Yeşiltepe’nin zemini Eskişehir’in en sağlam zemini çıktı. Bu yüzden afet riskli alan olarak da ilan edemiyorlar. Kat artırımı da vermiyorlar, Yeşiltepe’nin günahı ne? 21. yüzyılda yaşıyoruz, hala benim çocuklarım sobalı evde yaşıyor. Aynı odada nene hasta yatıyor, aynı odada misafir ağırlanıyor, yine aynı odada çocuklar ders çalışıyor. Adeta tek odada yaşanıyor. Bizler de böyle büyüdük ama eğer bu hala devam ediyorsa yukarıdakilerin de dönüp şöyle bir bakması gerekiyor.” diye konuştu.
Kanal yüzünden her yıl genç, yaşlı, çocuk kaybediyoruz
Mahallesinin bu halinin tüm siyasetçilerin suçu olduğunu belirten muhtar, “Yeşiltepe’nin bu çektiği sıkıntıda herkesin günahı var. Yakında seçim var, siyasetçiler akın edecekler. Biri “Biz geliriz, biz yaparız.” diyecek. Diğeri de “Siz bizi destekleyin, biz yaparız.” diyecek. Biz bu mahalleliler olarak hakkımızı istiyoruz. Keşke Yeşiltepe’nin doğasını hiç bozmasalar, benim insanlarım böyle de mutlu ancak burada kanal yüzünden her yıl genç, yaşlı, çocuk kaybediyoruz. 2015 yılında 10 yaşında bir çocuğumuzu kaybettik. Sazova, Çamlıca, Ertuğrul Gazi, Sütlüce ve Yeşiltepe’nin pisliği bu kanalın sonunda bentin önünde bekler. Çocuk biriken pisliğin içinde bir top görmüş, indiği yeri sert zemin sanmış. Biz o çocuğumuzu iki kamyon çöpün içinden çıkardık. Hiçbir ebeveyn bunu hazmedemez. Sesimizi duyurmaya çalıştık, kanalın önünde basın açıklaması yaptık. Davada aile çocuğuna sahip çıkamamış diye suçlu çıktı. Eğer DSI ve Sulama Birliği o kanalın etrafında önlemini almıyorsa başka kimse günah keçisi ilan edilemez. Yaz aylarında kanalın etrafı bizim için harika bir dinlenme yeridir, ama sinekten, böcekten, kokudan ve en önemlisi birilerini kaybetme korkusundan oturamıyoruz.” diyerek kanal sıkıntısının ciddiyetini ortaya koydu ve çözüm beklediklerini belirtti.
Evlerimiz para etmiyor
Yeşiltepe’de yaşayan mahallelilerden Fikret Erdoğdu, mahalledeki imar sıkıntılarının çok eskiye dayandığını ifade etti. Uzun yıllardır Yeşiltepe’de ikamet eden Erdoğdu, “Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in okula rektör olmasıyla Anadolu Üniversitesi, zamanında buraları istimlak etti. O araziler de okula dahil edildi.” dedi. İnsanların evlerinin üçte biri değerine satın alındığını ancak sonradan mahkeme kararıyla bir yerden sonra durdurulduğunu belirten Erdoğdu, “Mahkemeden sonra buradaki kat artırımını durdurdular. Bu karardan sonra burada belki 10 dönem muhtarlık yapıldı, bir sürü imza topladık ama o kat artırımını getiremedik. Yeşiltepe’nin bir tane caddesi var, 30 senedir burayı genişletecekler. Buraya kat artırımı gelmediği gibi bir de düşürdüler. Bu yüzden bizim evlerimiz para da etmiyor.” dedi. Seçimlerin yaklaşmasıyla siyasetçilerin bu konuda vaatler verdiklerini ama bunların gerçekleşeceğine pek de umudunun kalmadığını söyledi.
Opmerkingen