ONOS SFX: Plastik makyaj ve animatronik robot tek bünyede
- Oğuzhan Kaya
- 23 May 2019
- 3 dakikada okunur

Türkiye’de alanında nadir çalışan ekiplerden birisi olan ONOS SFX ekibi animatronik robot ve plastik makyaj çalışmalarına hızla devam ediyor. Ekibin baş elemanları olan Onur Ata ve Osman Tetik projelerini anlattı.
ONOS FX, atölyesini 2012’de açtı. Günümüze kadar birbirinden farklı kulvarlarda çalışmalar ortaya koyan ekip Türkiye’de animatronik robot ve plastik makyajı bir arada yapan tek ekip konumunda. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de yardımlarıyla atölyede Sakıp Sabancı, Beyazıt Öztürk gibi isimlerin robotları da bulunuyor. Bu robotlar, kullanılan mekanik kaslar sayesinde mimik yapabiliyor.

Ekibin üyelerinden Osman Tetik çalışmalarının nasıl başladığını şöyle anlattı:
“Onur ile ikimiz Kütahya’da Güzel Sanatlarda Seramik Bölümündeydik. Birlikte Anadolu Üniversitesine yatay geçiş yaptık. Onur ile tanışıklığımız oradan geliyor. Yatay geçiş için iki tane kontenjan vardı zaten, onları biz kullandık. Sonra üniversitede arkadaşlığımız başladı. Onur’un kendi evinde atölyesi vardı. Benim kendi evimde atölyem vardı. Ufak çaplı çalışmalarımızı yapıyorduk. Sonrasında bir gün Sinema TV okuyan arkadaşlarımızın bizden bir isteği oldu. Bitirme projeleri için duran, uzaktan görüntü alabilecekleri bir ayı talep ettiler. Sadece orada ayı olduğu belli olacak bir şey istediler. Detaylı bir iş değil, tamamen öğrenci bütçesiyle girdik. Hurdalıktan bulduğumuz malzemelerle ortaya bir ayı çıkardık. Uzaktan kumandayla çalışan, yurtdışındaki örneklerle bire bir, gerçekçi bir ayı yaptık.”

Robot çalışmalarının ayı işiyle başladığını belirten Tetik, “O işin sıfırdan imalatı 2 ya da 3 hafta sürdü. Çok da kısa bir zamanda yaptık. Bunlar, normal şartlarda 6-7 aylık teslim süresi olan işler ama ilk olmasının heyecanıyla çok kısa bir sürede yaptık. Artık bu süreç git gide uzadı diyebilirim, çünkü kendimizi geliştirdikçe mimikler, surat kasları, el hareketleri gibi özellikler eklemeye başladık. Aslında bizim yaptığımız işte hem otomasyon var, hem sanat var, hem mühendislik var, hem de elektronik var; birçok şeyi kapsayan bir iş yapıyoruz.” diyerek yaptıkları işin çok yönlü uzmanlıklar gerektirdiğini belirtti.
Seramikten beri sürekli özgür işler yapma uğraşı içinde olduklarını belirten Osman Tetik, zaten yapılan bir şeyi yeniden yapmanın güzel sanatların ruhuna aykırı olduğunu ifade etti.
Türkiye’de bunun eğitimi verilmeli
“Bizim ana hedefimiz bu işi yaymak, biz bunun akademik düzeyde eğitimi verilsin istiyoruz. Biz bir şekilde önayak olduk ama arkadan gelenler de desteklesin, üzerine bir şeyler koysun, daha da geliştirsin istiyoruz. Sadece şov amaçlı değil, savunma sanayisinde veya sağlık sektöründe kullanılacak olan robotlar üzerinde çalışmalar yapmak istiyoruz.” diyen Tetik, Türkiye’de bu işin gelişmesi için eğitimin önemli olduğunu söyledi.
Ekibin diğer üyesi Onur Ata, ürettikçe farklı projelere kaymaya başladıklarını; her yaptıkları işin onlara farklı bir kapı açtığını ifade etti. Hırslı olduklarını, üretim aşkının ve başarılı işler çıkarmanın sayesinde disiplinler arası ilişkiyi kurarken zorlanmadıklarını söyledi.
Farklı isimlerle çalıştıklarını belirten Ata, “Tam olarak isim vermek gerekirse Show TV’de yayınlanan "Sevdaluk" diye bir dizide Bade isimli bir ayı var. Bu ayının oyunculara yaklaşabilmesi için bir kostümün yapılması gerekiyordu. Bize de kostümü yapacak başka bir firma, animatronik uzaktan kumanda edilebilir robot aksamını yaptırdı. Diğer kısım da zaten gövde kısmını da onlar yaptı. Netflix’in meşhur dizisi La Casa De Papel için de maske ürettik. Netflix Türkiye reklamı için bizden talep ettiler. Sakıp Sabancı’nın robotunu yaptık. Sabancı ailesinden ses kayıtları aldık; jest ve mimikler ekledik.” dedi.
Yerli üretimi artırmaya çalışıyoruz
“Genelde iş alanı olarak daha seri üretimin olabileceği alan tema parklar. Yakın zamanda Ankapark kuruldu. Oraya da robotlar ürettik. Onun dışında birçok temalandırma alanlarında görsel ve hareketli heykeller üretiyoruz. Bunların çok büyük bir kısmı Türkiye’de üretilemediği için yurt dışından satın alınıyor. Biz de bunun önüne geçmeyi planlıyoruz ve yavaş yavaş da geçmeye başladık. Yerli üretimi artırmaya çalışıyoruz, düşük maliyet ve kazan kazan mantığıyla ilerliyoruz.”
Comments